Lodewijk Asscher vindt ‘grens bereikt’ met cartoon Jos Collignon

Foto: ANP

Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher veroordeelt een cartoon van Jos Collignon die donderdag is verschenen in de Volkskrant. In een opinieverhaal in dezelfde krant zegt hij in reactie daarop dat “een grens is bereikt.”

Op de spotprent zijn twee mensen te zien die samen op de bank naar berichtgeving over Gaza op tv kijken. Een van hen heeft een Palestijnse vlag in zijn hand en op de tv wordt het dodental in Gaza weergegeven. Naast hen een lange arm met een Davidster op de mouw en een hand met een dikke duim. “O-ve-ral herlevend antisemitisme”, staat op een tekstballon. “O jee sorry. Vergeten eerst Hamas te veroordelen”, valt ook te lezen.

Asscher geeft in zijn verhaal weer hoe antisemitisme een rol in zijn leven heeft gespeeld en hoe hij heeft geprobeerd daar niet onder gebukt te gaan. “Ik wil in ieder geval niet ten prooi vallen aan de oude angst. Maar als mijn krant, de Volkskrant, op de dag van de herdenking van de Kristallnacht een spotprent plaatst met de boodschap dat de Joden het antisemitisme zelf verzinnen als onderdeel van de zogenaamde ‘lange arm’ van Israël, dan is een grens bereikt”, schrijft hij.

Volgens Asscher is het al moeilijk genoeg voor alle goedwillenden om zowel Hamas te veroordelen, als vast te houden aan de beginselen van humanitair recht, solidair te zijn met de burgerbevolking in Gaza en de gemoederen te bedaren in Nederland. “Wat we niet – ik herhaal: níét – kunnen gebruiken is de boodschap dat de kleine Joodse minderheid in Nederland en elders de bedreigingen, het schelden, de onlinehaat zelf verzint. Dat zij vereenzelvigd worden met de Israëlische regering. Het is een variant op de uitspraak van Johan Derksen dat ‘die Joden het er zelf een beetje naar gemaakt hebben'”.

De oud-politicus stelt dat door dit soort incidenten en opvattingen het gesprek over ‘waar moeten we naartoe’ plotseling is teruggekeerd aan veel keukentafels. “Het zou dus fijn zijn als een ferm tegengeluid mag klinken: geen Jodenhaat in Nederland. Nooit meer is nu.”

Op X wordt verhit gereageerd op de cartoon van Jos Collignon.