Voorwaardelijke celstraf geëist tegen agent voor schieten op Jouke

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand geëist tegen de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot. De agent staat vrijdag in de rechtbank in Utrecht terecht voor een poging tot doodslag.

Bij het boerenprotest tegen het stikstofbeleid langs de A32 bij Heerenveen schoot de agent op 5 juli 2022 gericht op de trekker waarin de toen 16-jarige Jouke zat. De kogel kwam terecht in de deurstijl. “Jouke heeft enorm veel geluk gehad dat hij het heeft overleefd”, zei de officier van justitie. “Een fractie eerder of later had betekend dat hij het niet had kunnen navertellen.”

Zelf verklaarde de agent in de rechtbank dat hij “in een grote hectiek” zijn vuurwapen heeft getrokken. Dat deed hij omdat hij vreesde dat hijzelf of omstanders gewond zouden raken. “Ik dacht die dendert over mij heen of over een ander”, zei hij.

De officier van justitie, die sprak van een “zaak met veel emoties”, is het daar niet mee eens. De aanklager vindt dat de verdachte niet had mogen schieten op de trekker. “Hij dacht dat de trekker op hem inreed, maar feitelijk was dat niet het geval. Hij had anders kunnen en moeten handelen.” De politieman schoot toen de trekker al voorbijreed en hem niet meer kon aanrijden, concludeert de officier op basis van beelden.

“Een politieambtenaar die doelbewust op de cabine schiet, met als doel de rijdende trekker te stoppen, is schuldig aan een poging tot doodslag. Daar hoef ik weinig woorden aan vuil te maken”, zei de officier.

“Ik zie het als schieten uit onmacht”, aldus de aanklager. Daarbij noemde hij de frustraties die bij de politie leefden, omdat agenten bij de demonstraties tegen de stikstofmaatregelen weinig konden uitrichten tegenover landbouwvoertuigen.

De officier vindt dat het beter was geweest als de politieman sorry had gezegd tegen Jouke en zijn familie, die nog steeds bezig is met de verwerking. “Hij heeft een fout gemaakt in een lastige situatie. Dat maakt hem geen mindere politieman.”

“Er was sprake van totale anarchie. Demonstranten deden gewoon waar ze zelf zin in hadden”, zei de raadsman van de agent over het gevaar dat die dag dreigde. Meerdere agenten trokken hun wapens, waarbij een agent een waarschuwingsschot loste. “De politie werd voor de leeuwen geworpen. Je moet de trekkers tegenhouden, maar niemand heeft een idee hoe”, zei de advocaat, die voor vrijspraak pleitte.

De rechtbank doet op 1 december uitspraak.