Jetten en Yeşilgöz botsen in RTL-debat over lastenverdeling

Foto: ANP

D66-leider Rob Jetten en VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz zijn elkaar tijdens het RTL-verkiezingsdebat in de haren gevlogen over de lastenverdeling. Jetten verweet de VVD dat die de lasten voor werkenden verhoogt, Yeşilgöz stelde dat D66 banen op het spel zet door bedrijven zwaarder aan te slaan.

Een doorrekening door het Centraal Planbureau (CPB) liet afgelopen week zien dat de VVD de lasten voor huishoudens met 2 miljard euro verhoogt. “Toen viel ik echt bijna van mijn stoel”, zei Jetten. “Want u heeft altijd de mond vol over de hardwerkende Nederlander.”

Yeşilgöz wees daarop op de forse lastenverzwaring die D66 volgens diezelfde CPB-modellen wil neerleggen bij bedrijven. “U haalt bijna 16 miljard weg bij ondernemers, waardoor al die hardwerkende Nederlanders straks geen baan hebben.”

Jetten wierp tegen dat die hogere lasten vooral vervuilende en zeer winstgevende bedrijven treffen. “Dat zijn de sterkste schouders die echt wel iets meer kunnen bijdragen.” Ook verweet hij de VVD opnieuw dat die een graai wil doen in het Nationaal Groeifonds, dat bedoeld is om bedrijven te helpen innoveren.