Meerderheid van Tweede Kamer steunt debat over oorlog in Gaza

Foto: ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een verzoek van D66 en SP om een debat met minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over de oorlog in de Gazastrook. Mogelijk vindt het debat deze week nog plaats zoals beide partijen voorstellen.

“Als het agendatechnisch kan”, steunt het CDA het debat donderdag, laat Kamerlid Derk Boswijk weten. Die dag is er in de middag eerst nog op initiatief van het CDA een rondetafelgesprek in de Kamer met deskundigen over het humanitair oorlogsrecht. De Kamer is met verkiezingsreces.

Aanleiding voor het verzoek van D66 en SP is een bericht in NRC over een vertrouwelijk stuk van de defensieattaché op de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, waarin staat dat Israël “onevenredig geweld” gebruikt in de oorlog met Hamas.

Het is de tweede keer dat beide partijen om een debat in het reces vragen. Eind vorige maand was er nog geen steun voor een debat. Toen wilden ze met het kabinet praten over het besluit om een VN-resolutie niet te steunen die opriep tot een staakt-het-vuren.

NRC heeft het stuk van de defensieattaché ingezien. Die schrijft dat Israël veel geweld in Gaza gebruikt om de eigen verliezen zo te beperken. In de dichtbevolkte kuststrook zijn volgens de door Hamas gecontroleerde autoriteiten al meer dan 11.000 doden gevallen.

Het demissionaire kabinet roept Israël en Hamas op tot terughoudendheid. Ook moet Israël snel op grote schaal humanitaire hulp toelaten tot Gaza waar ruim 2 miljoen mensen wonen. Israël heeft een blokkade om Gaza gelegd, alleen via Egypte komt wat hulp binnen.

Het geweld begon op 7 oktober toen de radicaalislamitische Hamas de aanval opende op Israël. Daar vielen meer dan 1200 doden bij. Meer dan 200 mensen werden ontvoerd. Sindsdien bombardeert Israël Gaza. Ook zijn militairen de strook binnengetrokken.