Jeugddetentie voor betrokkenheid vechtpartij Bijlmer ArenA

Foto: ANP

De rechtbank Amsterdam heeft woensdag een 19-jarige man veroordeeld tot 120 dagen jeugddetentie, waarvan 91 dagen voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij een vechtpartij op het station Bijlmer ArenA afgelopen mei. Hierbij raakte een onbekend gebleven man gewond en kwam hij op het spoor terecht. Verdachte Maik van der B. heeft al een tijd in voorarrest gezeten en hoeft niet meer de cel in.

Een grote groep belaagde het slachtoffer, sloeg en schopte hem en duwde hem uiteindelijk op het spoor. Beelden hiervan gingen rond op sociale media. Van der B. heeft bekend dat hij het slachtoffer heeft geslagen en geschopt en zegt veel spijt te hebben. Toen het slachtoffer op het spoor terechtkwam, was Van der B. echter al weggelopen. “Ik vind het echt niet kunnen wat daarna gebeurde”, vertelde hij de rechter. “We hebben hem al geslagen, klaar. Waarom gooi je hem op het spoor?”, zei hij.

Aanleiding voor de vechtpartij zou zijn geweest dat het slachtoffer een bekende van Van der B. ineens zou hebben gekust. Het slachtoffer zou daarna ook nog hard aan de haren van Van der B. hebben getrokken. Een getuige zag dat het slachtoffer flink was toegetakeld. Hij zou tegen deze getuige hebben gezegd dat hij geen politie erbij wilde halen. Van der B. vertelde de rechtbank dat het verhaal op het station ging dat er een pedofiel rondliep.

De vechtpartij was op 5 mei dit jaar, rond 21.30 uur ’s avonds. Naast Van der B. zijn nog meer mensen opgepakt. Vijf van hen worden ook vervolgd. Omdat zij allen minderjarig zijn, worden deze strafzaken achter gesloten deuren behandeld.

Alleen Van der B. moest woensdag op een openbare zitting in de rechtbank verschijnen. De rechter besloot, nadat alles besproken was, direct uitspraak te doen en niet de gebruikelijke twee weken te wachten. Dit tot opluchting van Van der B.