PVV en SP willen meer geld naar Limburg voor drugsaanpak

Foto: ANP

PVV en SP vinden dat er meer geld naar Limburg moet om de zware, veelal aan drugs gerelateerde, criminaliteit in de grensstreek te kunnen aanpakken. Dat zeiden lijsttrekkers Geert Wilders en Lilian Marijnissen in het Debat van het Zuiden.

“Het kabinet laat het helemaal afweten”, zei PVV-partijleider Wilders. Heerlen kampt al jaren met internationale drugsproblematiek, maar het lukt niet om dat afdoende aan te pakken. Mede om gebrek aan geld, maar ook omdat Limburg bij de verdeling van agenten achterloopt op de rest van Nederland, zei Wilders. “Dat is oneerlijk.”

Daarnaast kunnen drugstoeristen tot zijn grote ongenoegen gewoon hun gang gaan.

Wilders noemde als voorbeeld een situatie die hij zelf meemaakte toen hij een dag meeliep met de politie in zijn geboortestad Venlo. Een Duitser vroeg aan een van de agenten waar hij een coffeeshop kon vinden. Tot Wilders’ verbazing werd de toerist niet in de boeien geslagen, maar wees de agent in het Duits de weg naar een coffeeshop. “Onbegrijpelijk” en “absurd”, vindt Wilders.

Volgens Marijnissen (SP) trekt haar partijgenoot en de gouverneur in Limburg, Emile Roemer, elke dag in ‘Den Haag’ aan de bel om financiële hulp te vragen om dit probleem aan te pakken. Tot nu toe vergeefs, en dat kán niet, vindt de SP-voorvrouw.

Bij grote bedrijven die veel winst maken en bij de vele miljonairs die Nederland telt, kan het benodigde geld worden gevonden, stelde Marijnissen.