Personeelstekort politie houdt aan door vergrijzing en krapte

Foto: ANP

Het personeelstekort bij de politie houdt langer aan dan eerder gedacht. Een woordvoerder van de korpsleiding van de politie bevestigt berichten daarover van De Telegraaf en de NOS. Beide media melden dat de politie volgend jaar zo’n 1500 mensen tekort komt. In 2027 gaat het nog steeds om een gat van bijna 1500 medewerkers, bevestigt de woordvoerder, terwijl aanvankelijk werd gehoopt dat de tekorten tegen die tijd waren afgenomen.

In januari vorig jaar meldde de politie nog dat de bezetting naar verwachting in 2025 weer op sterkte zou zijn, maar de woordvoerder zegt dat het tekort de komende jaren nog flink zal blijven aanhouden. Dat komt onder meer doordat relatief veel politiemensen met pensioen gaan en door de krappe arbeidsmarkt.

Die problemen zijn al langer bekend. De politie meldde in juli dat naar verwachting ieder jaar medewerkers zullen vertrekken die samen goed zijn voor 1300 voltijdsbanen. Ook het feit dat agenten regelmatig worden uitgeleend aan andere eenheden, bijvoorbeeld voor grote demonstraties, draagt bij aan de capaciteitsproblemen. “Dat is allemaal onderdeel van het totaal”, aldus de woordvoerder van de korpsleiding.

In een reactie op de berichten van De Telegraaf en de NOS zegt woordvoerder Maarten Brink van politievakbond ACP dat de tekorten “echt een probleem” zijn. “Velen met mij roepen het al jaren. Jammer dat het niet gehoord en gezien wordt. Politiemensen staan fors onder (werk)druk ten koste van de maatschappelijke veiligheid.”