VVD-leider Yeşilgöz sluit samenwerking met ‘premier Wilders’ uit

Foto: ANP

Mocht Geert Wilders van de PVV de grootste worden bij de verkiezingen en premier willen worden, dan stapt de VVD niet met hem in een coalitie. Dat zei VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz dinsdag bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

Op de vraag of Yeşilgöz zou “dienen” onder Wilders, zegt ze: “Dat zie ik niet gebeuren. Ten eerste zie ik Wilders niet de grootste worden. Ik denk dat Nederlanders een leider zoeken voor het land die kan verbinden, die de boel bij elkaar houdt, er is voor alle Nederlanders. Ons land ook internationaal kan aanvoeren en daarnaast zie ik Wilders ook niet een meerderheid kunnen vormen. Dus er zijn verschillende redenen waarom ik dat niet zie gebeuren en waarom ik het ook niet ga doen.”

Meeregeren met ‘premier Wilders’ is dus geen optie voor Yeşilgöz, maar de PVV uitsluiten als coalitiepartner als háár partij de grootste wordt is niet uitgesloten. Al wordt samenwerken wel lastig, stelt ze. Dat Wilders een Nexit wil, geen klimaatmaatregelen treft en de houding van de PVV-leider ten aanzien van Rusland en de islam noemt ze “echt slecht”. Volgens haar is het “evident” dat er hele grote verschillen zijn tussen beide partijen.

Maar dat is ook het geval, aldus Yeşilgöz, in vergelijking met GroenLinks-PvdA van Frans Timmermans. “Ik ben het absoluut niet eens met de keuzes die hij maakt.” Volgens haar zijn er grote verschillen als het gaat over standpunten over onder meer immigratie en “de middengroepen”, die de VVD wil steunen en bij wie Timmermans volgens haar “het geld ophaalt”. “Maar ik ga zien met wie ik wel of niet aan tafel beland”, aldus de VVD-lijsttrekker.

Dat het programma van GroenLinks-PvdA juist goed uitpakt voor de middengroepen is volgens Yeşilgöz realiteit voor de komende vier jaar, waarvoor de calculaties gedaan zijn. “Daarna worden de effecten desastreus”, stelt ze.

Yeşilgöz verwacht, onder meer op basis van de uiteenlopende verkiezingsprogramma’s en standpunten, een moeilijke formatie. “Het is niet makkelijk. Maar het zal uiteindelijk wel moeten. Degenen die aan die tafel gaan zitten, zullen alles op alles moeten zetten, want het land moet ook verder. Maar het is geen makkelijke puzzel”, zei ze tegen presentator Sven Kockelmann.