Nederlanders mogen tijdelijk 15 dagen visumvrij reizen in China

Foto: ANP

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

Beijing presenteert het plan als een “test” die duurt tot 30 november 2024. Het maakt niet uit of reizigers komen als toerist, op zakenreis zijn of familieleden bezoeken.

Het Chinese buitenlandministerie zegt dat het land zich meer wil “openstellen” naar de rest van de wereld. Zo zou het bijvoorbeeld makkelijker worden voor Europeanen en Maleisiërs om te investeren in China.

Het lijkt ook een manier voor China om meer toeristen te trekken, nadat het land tijdens de coronaperiode lang afgesloten was van de rest van de wereld. De afgelopen maanden zetten de Chinezen stappen om de bezoekersaantallen weer aan te trekken. Zo gaan er weer veel internationale vluchten naar China die jarenlang stillagen. Sinds augustus hebben reizigers ook geen negatieve uitslag van een coronatest meer nodig om het land binnen te komen.

Chinezen hebben nog wel een visum nodig om naar Nederland te komen.