Hart voor Den Haag wil spoeddebat over asielopvang om nood Ter Apel

Foto: ANP

Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd over de opvang van asielzoekers in het NH Hotel in de Haagse wijk Kijkduin. Gemeente Den Haag meldde zaterdag dat de gemeente vanaf zondag honderd tot honderdtwintig geregistreerde asielzoekers opvangt in het hotel omdat de nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zo hoog is dat asielzoekers dreigen op het gras te moeten slapen. Hart voor Den Haag stelt woedend te zijn over de nieuwe opvanglocatie.

De opvang duurt uiterlijk tot 15 januari. Gemeenteraadslid Coen Bom van Hart voor Den Haag hekelt dat omwonenden geen inspraak hierover hebben. “Het is ronduit schandalig dat omwonenden voor een voldongen feit worden gesteld. Nul inspraak, nul overleg.”

Hoeveel mensen daadwerkelijk worden opgevangen in het hotel aan het Deltaplein is volgens de gemeente afhankelijk van de instroom. Er zijn vijftig tot zestig kamers beschikbaar voor volwassen mannen, vrouwen en stellen. Er is geen plek voor kinderen.

Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van de Haagse VVD laat via X haar onvrede blijken over het besluit van het college van B en W. “Hoe verzin je het. In het hart van onze familiebadplaats Kijkduin. En de bewoners? Die ‘stellen we nog dit weekend op de hoogte’. Van het voldongen feit, welteverstaan.”