Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille

Foto: ANP

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de politie van het departement Bouches-du-Rhône aan RMC Sport bevestigd.

De gearresteerde fans riskeren een celstraf van zes maanden en een boete van 30.000 euro, zo valt te lezen op de officiële site van de Franse regering. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een noodwet afgekondigd rondom het uitduel van de Amsterdamse club van donderdagavond tegen Olympique Marseille in de Europa League.

Fans van Ajax kregen twee weken geleden al te horen dat ze niet welkom zijn in Stade Vélodrome. De lokale autoriteiten achten de kans op rellen tussen hooligans van beide clubs te groot. Bovendien ligt het terreurdreigingsniveau in Frankrijk op het hoogste niveau en dat heeft een grote impact op de politiecapaciteit.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken wil met een noodwet voorkomen dat er toch supporters van Ajax naar Marseille komen, ondanks dat ze de wedstrijd niet in het stadion mogen bewonen. Gearresteerde supporters van Ajax moeten er rekening mee houden dat ze waarschijnlijk 48 tot 72 uur in detentie zitten voordat ze berecht worden. Ook krijgen ze een stadionverbod.