PVV-leider Wilders draagt Plasterk voor als informateur

Foto: ANP

PVV-leider Geert Wilders draagt Ronald Plasterk voor als informateur. Hij deed dat in een Kamerdebat over de verkiezingsuitslag en het eindverslag van verkenner Plasterk. Die vindt dat er een rechts kabinet moet komen van PVV, VVD, NSC en BBB.

De verkenner vindt dat er een korte informatieronde moet komen waarin de vier partijen eerst onderzoeken of ze het eens kunnen worden over onderwerpen die de rechtstaat aangaan. Deze tussenformatie zou tot eind januari moeten duren, aldus Plasterk in zijn eindverslag.

Wilders zal aan het einde van het debat, mede namens de VVD, NSC en BBB, een motie indienen om het advies van de verkenner op te volgen. Begin februari komt er een verslag van de gesprekken. Hij ziet die fase met “veel vertrouwen” tegemoet.

“We moeten eruit kunnen komen”, denkt de PVV-leider die de verkiezingen won. “Nederland verlangt dat van ons.” Hij herhaalde zijn uitspraak dat hij denkt een premier te kunnen zijn “van alle Nederlanders”. Volgens Wilders hoeven moslims de PVV niet te vrezen.