OM kan niets zeggen over moordbeschuldiging Marengo-kroongetuige

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie in Limburg kan nog altijd geen nadere informatie geven over de zaak van de in 2012 verdwenen autohandelaar en coureur Hugo Charles uit Echt. Marengo-hoofdverdachte Saïd R. zei afgelopen juli dat de kroongetuige in het liquidatieproces mogelijk achter de moord op deze man zit. Kroongetuige Nabil B. zou aan R. hebben verteld dat hij de autohandelaar “in stukjes heeft gesneden”.

Het OM laat desgevraagd weten dat de informatie nog altijd bekeken wordt. Wat er – ruim vijf maanden sinds deze opvallende beschuldiging – is gebeurd, of wat er mogelijk is onderzocht, kan het OM niet aangeven.

Saïd R. is een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Marengo, tegen hem is een levenslange gevangenisstraf geëist. Hij haalde in zijn laatste woord stevig uit naar de kroongetuige. Het slachtoffer zou iemand zijn “uit het zuiden en die man is een autocoureur of motorcoureur ofzo”, aldus R. Het was “een beetje lang geleden”. De kroongetuige zou hebben gezegd “die man gaan ze toch nooit vinden”.

Dit gaat hoogstwaarschijnlijk over de 47-jarige Hugo Charles. Hij vertrok op 29 maart 2012 naar een afspraak en is sindsdien spoorloos. Zijn auto, een zwarte Audi A6, werd later teruggevonden op parkeerplaats De Meern Zuid aan de A12. “Ik weet niet of hij opschept, maar hij zegt dat hij een man dood heeft gemaakt, in stukjes heeft gesneden.” Volgens R. zat de kroongetuige in de problemen, die met drugs te maken hadden.

Het OM in Limburg heeft kort na de Marengo-zitting op 6 juli de informatie van de zaaksofficieren van Marengo hierover ontvangen. Het is niet duidelijk of kroongetuige B. is bevraagd over deze beschuldigingen.

De advocaten van R. zeggen niet te zijn benaderd voor eventuele aanvullende informatie of een nader verhoor. “Dit verbaast ons ten zeerste”, zegt advocaat Robert van ’t Land. “Het lijkt alsof er sinds de zomer niets is gebeurd. Ik kan me eigenlijk niet aan de indruk onttrekken dat het komt, omdat het over de kroongetuige gaat.”

Het omvangrijke liquidatieproces leunt voor een groot deel op de belastende verklaringen die de kroongetuige heeft afgelegd over zijn medeverdachten, zoals R. en hoofdverdachte Ridouan Taghi. Marengo gaat over meerdere moorden en pogingen daartoe. Tegen zes verdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. Kroongetuige B. hoorde ‘slechts’ tien jaar cel eisen, in ruil voor zijn verklaringen.