Maeslantkering is weer open, scheepvaart weer op gang

Foto: ANP

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is weer open. De scheepvaart van en naar de haven van Rotterdam is om 04.45 uur vrijdagmorgen hervat, aldus Rijkswaterstaat. Ook de Hartelkering bij Spijkenisse, die samen met de Maeslantkering de Europoortkering vormt, is weer geopend, zodat het Hartelkanaal ook weer bevaren kan worden.

De Maeslantkering sloot donderdagavond voor het eerst sinds de opening in 1997 uit zichzelf omdat in Rotterdam een waterstand van 3 meter boven NAP werd bereikt. Op dat moment gaat de kering automatisch dicht. Nu het water weer zakt, is de kering ook automatisch weer opengegaan. Volgens Rijkswaterstaat is het proces zonder problemen verlopen.

In de nacht van donderdag op vrijdag waren alle stormvloedkeringen van Nederland gesloten. Dat is een unieke situatie volgens Rijkswaterstaat. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat de Oosterscheldekering, de balgstuw Ramspol, de Hollandsche IJsselkering, de Haringvlietsluizen en de Maeslantkering en Hartelkering allemaal tegelijk gesloten waren om overstromingen te voorkomen. Vrijdag zullen de meeste keringen weer opengaan.