OM: meeste actievoerders klimaatblokkade A10 Amsterdam weer vrij

Foto: ANP

De meeste actievoerders die zaterdagmiddag zijn aangehouden bij de blokkade op snelweg A10 bij Amsterdam zijn op vrije voeten. Bijna vierhonderd mensen werden aangehouden, melden politie en Openbaar Ministerie zaterdagavond. Aanvankelijk gaf de politie aan dat er ongeveer driehonderd actievoerders waren opgepakt bij het klimaatprotest van Extinction Rebellion. Actievoerders protesteerden op de A10 ter hoogte van het voormalige hoofdkantoor van ING tegen de financiering van “klimaatontwrichting”.

Opsporingsdiensten zijn nog op zoek naar leden van een groepje van ongeveer twintig personen dat kort voor de eigenlijke blokkade de snelweg opging en zo volgens de politie een levensgevaarlijke situatie veroorzaakte “voor henzelf en voor andere weggebruikers”. Zeven van hen zijn opgepakt, naar de andere betrokkenen wordt gezocht. “We hebben beelden van hen”, aldus de woordvoerder van het OM.

De grote groep actievoerders die door de politie van de snelweg is gehaald, is overgebracht naar Amsterdam-Noord en vervolgens heengezonden zonder straf. Het OM verklaart dat door erop te wijzen dat het om een geweldloze actie ging en dat de afhandeling ervan de politie veel capaciteit kost. “Eerder zijn dit soort demonstranten voor de rechter gekomen. Die oordeelde dat ze wel schuldig waren, maar legde geen straf op.”