Adviesraad wil minister Digitale Zaken in nieuw kabinet

Foto: ANP

Het nieuwe kabinet moet een minister voor Digitale Zaken krijgen. Die moet er onder meer voor zorgen dat de ICT-systemen van de overheid beter worden en dat er nieuwe toepassingen komen. Daarvoor pleit het Adviescollege ICT-toetsing.

Het adviesorgaan heeft donderdag een brief gestuurd aan informateur Ronald Plasterk. Volgens het college zijn er “zeer veel en zeer complexe digitaliseringsactiviteiten” bij de overheid. Die hebben veel gebruikers, veel gegevens en veel toepassingen. “Als er iets misgaat, kan dat grote gevolgen hebben voor het persoonlijk leven van burgers.” Projecten om zulke systemen te vervangen zijn “kostbaar en traag”, en mislukken vaak doordat ze te moeilijk zijn of doordat de overheid te hoge eisen stelt.

De minister voor Digitale Zaken zou onder meer moeten regelen dat iedereen die beleid maakt, nadenkt over “de digitale uitvoerbaarheid”. Ook diensten als DigiD en MijnOverheid zouden onder de minister moeten vallen.

Het huidige, demissionaire kabinet heeft een staatssecretaris voor Digitalisering. Dat is Alexandra van Huffelen (D66). Zij is de eerste bewindspersoon met een aparte portefeuille digitalisering.