Van Nieuwkerk over rapport: heb niemand over de tafel getrokken

Foto: ANP

Matthijs van Nieuwkerk heeft “onderschat” wat het rapport van de Commissie-Van Rijn over de werkcultuur bij de NPO los zou maken. Dat schrijft de presentator in een brief aan zijn redactie bij RTL, die wordt gedeeld nadat bekend is gemaakt dat Van Nieuwkerk en RTL hun samenwerking uitstellen.

Zijn oud-werkgever BNNVARA stelt volgens Van Nieuwkerk “publiekelijk en volstrekt ongefundeerd” dat enkele ervaringen uit het rapport op hem van toepassing zijn. “Ik heb nooit iemand over een tafel getrokken, ik heb nooit iemand in zijn gezicht gespuugd, ik heb nooit iemand bij de keel gegrepen of op de grond gewerkt”, schrijft hij. “Dat staat allemaal zeer ver van mij af en ik vind de suggestie alleen al verschrikkelijk.”

Het rapport werd mede geschreven na berichten van de Volkskrant over wangedrag op de werkvloer bij De Wereld Draait Door (DWDD), dat Van Nieuwkerk presenteerde. Van Nieuwkerk geeft in de brief toe dat hij “verbaal intimiderend” was en “daarbij grenzen overschreden” heeft. “Daar ben ik me nu van bewust en dat spijt me zeer en dat zal ik ook nooit meer laten gebeuren”, schrijft hij. Hij vindt het “zeer onaangenaam” dat een volgens hem destijds als wederzijds en evenwichtig beoordeelde relatie nu door de BNNVARA-directie als seksueel grensoverschrijdend wordt veroordeeld.

BNNVARA ontkent in een reactie dat de omroep heeft gezegd “dat alle incidenten die zijn opgesomd in het rapport kunnen worden toegedicht aan de presentator”.

De presentator heeft ruim een jaar de tijd gehad om te reflecteren op de situatie rondom DWDD, schrijft hij. In die tijd zou hij hebben begrepen wat er in het verleden mis is gegaan. Ook had hij het vertrouwen om weer te werken aan nieuwe programma’s. Bij RTL hoopte hij “opvolging te kunnen geven” aan de conclusies en aanbevelingen uit het rapport, maar dat “blijkt nu toch te voorbarig”, aldus Van Nieuwkerk.

Volgens de presentator zijn RTL en hij samen tot de “spijtige” conclusie gekomen dat hij pas op de plaats moet maken en dat voorbereidingen voor nieuwe programma’s tot nader order worden uitgesteld. RTL gaat “in de loop van het jaar” de beoogde samenwerking met Matthijs van Nieuwkerk opnieuw bekijken, zo laat een woordvoerder weten.