Agractie en FDF willen inhoudelijk niets zeggen over boerenacties

Foto: ANP

Boerenorganisaties Agractie en Farmers Defence Force (FDF) willen niet inhoudelijk ingaan op de boerenacties die maandagavond op meerdere plekken waren in het land. FDF gaat eerst in overleg met de actievoerders voordat het met een oordeel komt, zegt een woordvoerster. Agractie laat weten liever over de problemen van boeren te praten dan in te gaan op de acties.

“Het lijkt ons verstandig dat acties plaatsvinden binnen het demonstratierecht”, zegt Agractie-voorman Bart Kemp. Op de vraag of dat maandag het geval was, wil Kemp niet ingaan. De acties waren niet door Agractie georganiseerd en het is volgens de boerenorganisatie aan anderen om te bepalen of ze binnen de wet pasten.

Op meerdere plekken staken actievoerders hooibalen of afval in brand, wat leidde tot afgesloten rijstroken. In de buurt van een van de acties bij de A12 in Veenendaal gebeurde maandagavond een ongeluk met meerdere voertuigen. De politie onderzoekt of de boerenactie in de buurt een rol speelde.

Op foto’s die FDF op X deelde, was te zien dat er in de buurt van de plek van het ongeluk brand was gesticht. Een woordvoerster benadrukt dat FDF de actie niet had georganiseerd, maar dat er mogelijk wel leden van de groep aanwezig waren. FDF zocht – toen het via nieuwsberichten van het ongeluk vernam – contact met personen ter plaatse om te vragen wat er aan de hand was.

Verder wil de actiegroep niet veel kwijt over de acties. FDF-leden komen dinsdagavond bijeen om te overleggen over nieuwe landelijke acties. De organisatie gaat dan ook in gesprek met de actievoerders van maandagavond. “Dan kunnen we een mening vormen, maar nu nog niet”, aldus de woordvoerster.

Agractie-voorman Kemp zegt liever over de problemen en frustratie van boeren te praten dan over de manier waarop acties worden gevoerd. Hij zegt de frustraties van boeren te begrijpen en vindt het belangrijk dat er snel een nieuwe regeringscoalitie komt met “een minister die structureel zaken gaat oplossen”.

De protesterende boeren zeggen zich zorgen te maken over de “stapeling van regels” waarmee ze te maken hebben, onder meer als gevolg van de Europese Green Deal.