Cartoonist Jos Collignon stopt na 44 jaar bij de Volkskrant

Foto: ANP

Cartoonist Jos Collignon stopt na 44 jaar bij de Volkskrant. De 73-jarige illustrator maakt op 13 juli zijn laatste tekening voor de krant, heeft hij dinsdag gezegd in het NPO Radio 1-programma MISCHA!.

Volgens Collignon heeft de hoofdredactie hem recent te kennen gegeven dat de krant wil vernieuwen. “Het was een uitstekend gesprek, waarin ik breed begrip kreeg van de hoofdredactie. Maar aan het einde vertelde hij wel dat hij mij kwijt wilde.”

De tekenaar kreeg de afgelopen tijd kritiek op een aantal cartoons. De Volkskrant verwijderde een tekening omdat deze volgens hoofdredacteur Pieter Klok “stereotyperend” over Marokkanen was. Sinds dit incident wilde de hoofdredactie van de krant tekeningen over “gevoelige onderwerpen” voor publicatie zien. In november ontstond commotie over een cartoon over antisemitisme en de oorlog in Gaza.

“Ik ben toch het steentje in de schoen”, aldus Collignon in MISCHA!. “Dat accepteer ik. De hoofdredacteur reageert zoals hij denkt dat hij moet reageren.” De cartoonist is wel teleurgesteld over het besluit. “Maar ik doe dit al 44 jaar, de lezers kennen mij. Als ik nu mijn punt nog niet gemaakt heb, dan lukt me dat nooit meer.”

Collignon maakt al 47 jaar spotprenten over de actualiteit. Tot 1980 werkte hij voor NRC Handelsblad. Wat hij na zijn afscheid van de Volkskrant gaat doen, weet hij nog niet. “Misschien teken ik wel nooit meer. Voor sommige collega’s is het hun lust en hun leven, die zouden doodgaan als ze niet meer zouden kunnen tekenen. Dat heb ik helemaal niet.”

De Volkskrant reageert vooralsnog niet om een verzoek tot commentaar. Collignon won diverse prijzen voor zijn werk, waaronder de Inktspotprijs en de Grote Prijs van Press Cartoon Europe.