Politiek fel op boerenprotest, partijen vragen Yeşilgöz om actie

Foto: ANP

Kamerleden reageren fel op de boerenprotesten van de afgelopen week en het vandalisme dat daar vaak bij komt kijken. Partijen kijken naar demissionair minister Dilan Yeşilgöz, en vinden dat zij de rellende boeren moet aanpakken.

Ingrid Michon-Derksen van Yeşilgöz’ eigen VVD ziet overeenkomsten tussen de werkwijze van klimaatactivisten en die van de boeren: “bewust wetten overtreden om maximale aandacht te krijgen”. Linksom of rechtsom heeft de politie er de handen vol aan, aldus het VVD-Kamerlid. Zij wil in de Tweede Kamer dinsdag mondelinge vragen stellen over de uit de hand gelopen demonstraties.

“Levens van anderen in gevaar brengen, asbest dumpen, fik steken, het is geen demonstratie, het is strafbaar”, aldus ChristenUnie-leider Mirjam Bikker in reactie op het bericht dat op de plek van boerenprotesten automobilisten gewond zijn geraakt. “Demonstratierecht is een groot goed en daar zal ik altijd voor staan. Ook voor Nederlandse boeren die zich grote zorgen maken. Maar doe dit niet.”

Joost Sneller (D66) noemt het “zaak dat @DilanYesilgoz snel duidelijk maakt” hoe de boeren die “wangedrag” tonen effectief worden aangepakt. “Want dit stopt niet vanzelf. Politiek moet hier gezamenlijk lijn trekken. Dit heeft met recht op demonstreren geen zier meer te maken.” Dat zegt ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk. “Ik neem aan minister @DilanYesilgoz dat deze raddraaiers worden opgepakt en worden vervolgd voor dit onacceptabele en inmiddels levensgevaarlijke gedrag en dat alle gemaakte schade op hun verhaald gaat worden? Demonstreren is een groot goed, maar dit is gewoon anarchie”, schrijft de christendemocraat op X.

Het ministerie van Justitie wil pas reageren nadat de politie een reactie heeft gegeven.