Rutte houdt Rusland verantwoordelijk voor dood Navalni

Foto: ANP

De dood van Aleksej Navalni, Ruslands voornaamste Poetin-criticus, is “verschrikkelijk nieuws”, zei demissionair minister-president Mark Rutte na afloop van de ministerraad. “Ik houd Rusland hier verantwoordelijk voor.”

Rutte wijst op de slechte omstandigheden waaronder Navalni al jaren gevangen zat, zonder toegang tot bijvoorbeeld medische zorg die hij nodig had. “Dit getuigt opnieuw van de immense bruutheid van het Russische regime.”

Navalni streed voor democratie en tegen corruptie, zegt Rutte. Daarmee was hij volgens de premier van “enorme” betekenis, ook als “symbool van humaniteit, van democratie, van vooruitgang en van vrijheid”.

De dood van Navalni bewijst volgens Rutte dat het “volstrekt onmogelijk” is en “letterlijk levensgevaarlijk” om oppositie te voeren tegen Poetin. Degenen die dat toch doen, verdienen dan ook alle respect en steun, vindt hij.

Tegelijkertijd erkent Rutte dat het “heel lastig” is om deze mensen bescherming te bieden. De internationale gemeenschap zet al “maximaal druk”, onder meer door Rusland door middel van sancties zoveel mogelijk te isoleren.

Ook de motivatie bij westerse landen om Oekraïne te blijven steunen zal door de dood van Navalni toenemen, voorspelt Rutte. Het toont volgens hem nog eens aan hoe belangrijk het is dat Rusland de oorlog verliest die het twee jaar geleden zelf begon tegen het buurland.