Liquidatieproces Marengo, de feiten en cijfers

Foto: ANP

Op 23 maart 2018 begon het Marengo-proces met de presentatie van kroongetuige Nabil B. In de bijna zes jaar daarna, volgden heftige en eerder onmogelijk geachte gebeurtenissen elkaar op. Op 27 februari 2024 is de uitspraak.

Het Marengo-proces aan de hand van feiten en cijfers:

Het Marengo-proces telt zeventien verdachten, inclusief kroongetuige Nabil B.

Het Openbaar Ministerie heeft tegen zes verdachten een levenslange gevangenisstraf geëist. Het gaat om Ridouan Taghi, Saïd R., Mohamed R., Mario R., Mao R. en Achraf B.

De verdachten zouden betrokken zijn bij zes moorden. Het gaat om de moord op Ronald Bakker in 2015, de moorden op Samir Erraghib, Abderrahim Belhadj, Ranko Scekic en Martin Kok in 2016 en de moord op Hakim Changachi begin 2017.

Tijdens het proces zijn drie mensen vermoord. Ze maken officieel geen deel uit van Marengo, maar algemeen wordt aangenomen dat deze moorden te maken hebben met de verklaringen van kroongetuige Nabil B. Een week na de presentatie van de kroongetuige werd zijn broer doodgeschoten. In september 2019 werd advocaat Derk Wiersum, de advocaat van B., vermoord en in de zomer van 2021 werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als vertrouwenspersoon van de kroongetuige.

Twee advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi zijn gedurende het proces gearresteerd. Het gaat om zijn media-advocaat Youssef T., tevens neef van Taghi en Inez Weski. T. is begin 2023 veroordeeld tot 5,5 jaar cel. De strafzaak tegen Weski moet nog plaatsvinden, het is niet bekend wanneer.

In totaal zijn er tijdens het proces 142 zittingsdagen geweest.

Hoeveel pagina’s het strafdossier heeft, laat zich volgens de rechtbank lastig tellen, maar zeker is dat het om tienduizenden pagina’s gaat.

De rechtbank is zes keer gewraakt. Dat wil zeggen dat advocaten geen vertrouwen meer hadden in de onafhankelijkheid van de rechters die de zaak behandelen. Alle wrakingen zijn afgewezen.