Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

Foto: ANP

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas maandag.

“Ik denk dat je met een meerderheidskabinet, met alle crises die we hebben, dat dat gewoon de beste optie is”, aldus Van der Plas. Ze vindt ook dat er vaart moet worden gemaakt met een nieuwe coalitie.

Ze pleit nog steeds voor een coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Maar Pieter Omtzigt van NSC heeft al aangegeven deze vorm niet te steunen. “Ik weet niet wat Pieter deze week allemaal heeft gedaan en tot welke inzichten die is gekomen. Dat zullen we horen”, zei Van der Plas.

De NSC-leider stapte begin deze maand uit gesprekken over een mogelijke rechtse coalitie onder leiding van de toenmalige informateur Ronald Plasterk. Omtzigt vindt een minderheidskabinet een optie die onderzocht moet worden.

De informateur ontvangt maandag zes fractievoorzitters om te praten over de vorming van een nieuw kabinet. Hij inventariseert welke kabinetsvorm de voorkeur heeft van de partijen en onderzoekt hoe die varianten eruit zien.

De eerste fractieleider die Putters sprak was Geert Wilders. Die wil ook het liefst een meerderheidskabinet, zei hij. Daarna heeft een minderheidskabinet zijn voorkeur en als het niet anders kan een extraparlementair kabinet.