Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema wint Oscar

Foto: ANP

De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema heeft in de nacht van zondag op maandag een Oscar gewonnen voor de film Oppenheimer. Hij ontving het beeldje tijdens de ceremonie in het Dolby Theatre in Los Angeles. Dit is de eerste keer dat de 52-jarige Van Hoytema de belangrijkste filmprijs ter wereld wint.

Het is de tweede keer dat Van Hoytema genomineerd was voor een Oscar. De eerste keer was voor zijn werk aan de film Dunkirk. Van Hoytema oogde blij met zijn winst. “Silly”, begon hij zijn toespraak. De cameraman las zijn dankwoord voor van een briefje dat hij had meegenomen.

Zijn belangrijkste boodschap was een pleidooi voor het gebruik van celluloid – het materiaal waarop analoge film wordt gedraaid – in plaats van digitale opnames. “Voor alle aspirant-filmmakers: probeer vooral te draaien op dat geweldige nieuwe ding dat ze celluloid noemen”, aldus Van Hoytema. “Het is veel gemakkelijker, en de beelden zien er zoveel beter uit.”

Verder bedankte hij regisseur Christopher Nolan en zijn vrouw, producent Emma Thomas. Zij maakten met Van Hoytema al vier films. “Jullie waren het beste dat mij kon overkomen in mijn carrière”, aldus Van Hoytema. “Zonder jullie was dit nooit gebeurd.” Ook bedankte hij zijn vrouw en dochter, die hem altijd hebben gesteund in zijn werk.

De in Zwitserland geboren Nederlander volgde een filmopleiding in Polen en begon zijn carrière in Zweden. Daarna maakte Van Hoytema de overstap naar Hollywood, waar hij de laatste twaalf jaar meewerkte aan talloze grote internationale films.