Sextortionslachtoffer van Gianni de W: je maakte me erg bang

Foto: ANP

“Ik heb niet normaal kind of puber kunnen zijn door jouw acties. Ik stond constant in de overlevingsmodus.” Dat staat in de slachtofferverklaring van het slachtoffer dat als eerste aangifte deed tegen Gianni de W. (25) uit Etten-Leur. Het meisje uit Noord-Holland was 15 jaar toen ze werd afgeperst. Ze stuurde hem 9981 foto’s en 1072 video’s, bleek dinsdag in de rechtbank in Breda.

“Ik werd door jou op internet benaderd in een kwetsbare periode in mijn leven”, verklaarde ze. “Het begon onschuldig, maar al snel had jij nare bedoelingen en vroeg je om seksueel getinte afbeeldingen van mij. Je maakte misbruik van mijn onwetendheid en maakte me erg bang met je dreigementen.”

Na een tijd blokkeerde het meisje De W., maar hij bleef via andere sociale media dreigen de foto’s te verspreiden onder vrienden en familie en deed dat ook. Het slachtoffer stapte naar de politie toen haar 14-jarige zusje ook werd benaderd. De W. beloofde te zullen stoppen als ze voor hem een sekstape zou maken met een vriend. Ze stemde daarmee in, waarop De W. vergaande instructies gaf. Zijn belofte maakte hij niet waar.

Het meisje leefde constant in angst en vreesde dat de buitenwereld alles te weten zou komen. “Jij liet me niet met rust. 24/7 werd ik lastig gevallen met berichtjes en telefoontjes. Ik heb dit al die jaren geheim moeten houden.” Het slachtoffer krijgt psychologische hulp. “Ik besef dat ik me echt als een tiran heb gedragen”, reageerde De W. op haar verklaring.

Het tweede meisje moest voor een account dat zich voordeed als castingbureau foto’s in haar ondergoed sturen. Later moest ze van ‘Bryan’ met een vriendin zoenen in bh. Dat deed ze om te voorkomen dat de beelden rond zouden gaan. “Ik hoop dat jij je nu net zo bevangen voelt als ik me zolang heb gevoeld”, zei ze in de rechtszaal.

De rechtbank behandelt op de eerste zittingsdag acht van de dertig zaaksdossiers. Het dossier bestaat vooral uit jonge meisjes. Volgens De W. speelde het mee dat zij een makkelijkere prooi waren.