Den Haag wil dat OVV rellen Eritreeërs onderzoekt

Foto: ANP

Als het aan de gemeenteraad in Den Haag ligt, gaat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoek doen naar de rellen rond een Eritrees feest vorige maand. Een motie daarover kreeg donderdagavond een ruime meerderheid in de raad.

De motie was ingediend door Hart voor Den Haag, de grootste partij in de raad. Behalve die partij stemden ook D66, GroenLinks, PvdA, CDA, DENK, de Haagse Stadspartij, PVV en Forum voor Democratie voor het verzoek aan de OVV.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen had eerder gezegd dat hij de OVV bewust niet had gevraagd om de rellen te onderzoeken. Zulke incidenten vallen volgens hem buiten het werkterrein van de onderzoeksraad. Hij heeft wel contact met twee andere onderzoeksbureaus. Van Zanen voegde er wel aan toe dat hij er geen bezwaar tegen heeft om de OVV toch om een onderzoek te vragen.

Enkele honderden tegenstanders van het bewind in Eritrea belaagden op 17 februari een Haags zalencentrum. Voorstanders van het regime waren daar bijeengekomen voor een nieuwjaarsfeest. De aanvallers hadden volgens de gemeente honkbalknuppels en hockeysticks bij zich en probeerden het gebouw binnen te dringen. Ze bekogelden agenten met stenen en vuurwerk, trokken verkeersborden uit de stoep en belaagden journalisten. Twee politievoertuigen en een toerbus gingen in vlammen op. Zeker zestien mensen zijn opgepakt, 29 agenten raakten gewond.