Vrouw die koran wilde verscheuren aangehouden in Arnhem

Foto: ANP

De politie heeft zaterdag in Arnhem een 38-jarige vrouw opgepakt, omdat ze had aangekondigd dat ze een koran wilde verscheuren. De vrouw uit het Gelderse Vorden is na korte tijd weer vrijgelaten. Ze heeft wel een gebiedsverbod gekregen, net als Pegida-voorman Edwin Wagensveld. In reactie op zijn aankondiging dat hij weer een exemplaar van de koran wilde verbranden op het Jansplein in de stad, was een grote politiemacht op de been.

Burgemeester Ahmed Marcouch vreesde een herhaling van januari, toen een soortgelijke actie van Wagensveld uitdraaide op ernstige rellen. Bovendien waren er volgens de gemeente signalen over een terroristische dreiging. Wagensveld heeft al laten weten dat hij nog steeds van plan is om ergens in de komende dagen toch weer naar Arnhem te komen.

De politie legt uit dat de vrouw die werd opgepakt is aangehouden op basis van de plaatselijk ingestelde regel dat het verboden is “door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot wanordelijkheden”.

Uiteindelijk verliep de dag verder heel rustig in de Gelderse hoofdstad. Marcouch bedankt in een bericht “de Arnhemmers voor hun begrip, de politie uit het hele land voor hun inzet en de ondernemers voor hun kalmte”.