Veel schade door plofkraak Amsterdam-Zuid, treinverkeer verstoord

Foto: ANP

Door een plofkraak op station Amsterdam-Zuid is het treinverkeer van en naar het station gedurende een groot deel van de ochtendspits verstoord. In de vroege ochtend mochten treinen op last van de politie helemaal niet op het station stoppen. Iets voor 07.30 uur was het politieonderzoek naar de plofkraak afgerond en kon het treinverkeer weer worden opgestart.

De helft van de treinen stopt inmiddels weer op Amsterdam-Zuid: alleen de sporen 1 en 2 worden nog niet gebruikt, zegt een NS-woordvoerster. Naar verwachting duurt de overlast tot ongeveer 08.30 uur, is de prognose. “Het heeft altijd even tijd nodig om weer op gang te komen”, zegt de woordvoerster, die benadrukt dat alle treinen wel gewoon langs Amsterdam-Zuid kunnen rijden.

De plofkraak was rond 04.10 uur bij een balie van Tickets & Service van de NS in de stationshal, laat een woordvoerder van de politie weten. De schade is groot, zo zijn de ramen gebarsten. Of er iets is buitgemaakt, kon de woordvoerder niet zeggen. Ook is niet bekend of er op het moment van de plofkraak mensen in het stationsgebouw aanwezig waren. Er is in ieder geval niemand gewond geraakt.

De politie doet tactisch onderzoek, gericht op de verdachte of verdachten, en heeft op de plaats van de plofkraak ook sporenonderzoek gedaan. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat er geen explosieven waren achtergebleven.