Van der Burg meldt gemeenten: opvang derdelanders stoppen mag

Foto: ANP

Gemeenten die zijn gestopt met het opvangen van derdelanders uit Oekraïne vanaf 2 april “hebben dit rechtmatig en juist gedaan”, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) woensdagavond laat in een brief aan de gemeenten. Zij mogen hiermee doorgaan, aldus de bewindsman. Een uitspraak van de Raad van State van dinsdag doet daar volgens hem niets aan af.

Sinds 2 april loopt de bescherming van vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit officieel af. Maar verschillende rechtbanken hebben geoordeeld dat deze derdelanders toch dezelfde behandeling als Oekraïners moeten krijgen, die nog wel in de gemeentelijke opvang mogen blijven.

Door verschillende uitspraken was verwarring ontstaan. Van der Burg geeft nu aan dat gemeenten mogen doorgaan met het afbouwen van de opvang en voorzieningen voor deze groep. Dit geldt alleen niet voor individuele derdelanders wanneer zij volgens de rechter nog recht hebben of opvang, of als zij door een voorlopige voorziening of zogenoemde ordemaatregel hun (hoger) beroep in de opvang mogen afwachten.

In totaal kwamen enkele duizenden derdelanders naar Nederland. Dit zijn veelal mensen die in de tijd van de Russische invasie in Oekraïne studeerden of werkten.