OM eist 22 jaar cel en tbs in hoger beroep zaak kruisboogschutter

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep opnieuw 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog. Dit zei de aanklaagster dinsdag bij aanvang van haar requisitoir.

K. doodde op 17 september 2021 in Almelo zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht met respectievelijk twaalf en twintig messteken. Daarna heeft hij vanaf zijn eigen balkon gericht met een kruisboog geschoten op een politieagent en een verpleegkundige.

De 33-jarige verpleegkundige wist ternauwernood via een balkon aan de M. Th. Steynstraat in Almelo te ontkomen. Hangend aan de reling belde ze met 112. De verpleegkundige viel van tweehoog en lag zwaargewond op de grond toen K. een pijl op haar afvuurde.

De rechtbank veroordeelde K. voor dubbele doodslag. Het OM vindt dat er genoeg bewijzen zijn voor een dubbele moord en een dubbele poging tot moord op de verpleegkundige en de agent.

Bij de rechtbank in Almelo eiste het OM eveneens een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging, maar de rechtbank achtte hem volledig ontoerekeningsvatbaar en legde hem alleen de tbs-maatregel op. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseren ook in hoger beroep de man volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Het OM vindt K. hooguit verminderd toerekeningsvatbaar.