Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

Foto: ANP

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen. Met name in de omgeving van Ermelo duikt de laatste tijd geregeld een wolf op die niet schuw meer is en mensen benadert.

De vergunning is voor gebruik bestemd voor “enkele professionals die binding hebben met het gebied en snel op locatie kunnen zijn”, meldt Gelderland. De provincie stelt dat het van belang is dat de wolf door middel van een “pijnprikkel” leert dat mensen een bedreiging kunnen zijn.

Een provinciewoordvoerster legt uit dat het paintballgeweer mag worden gebruikt als de wolf actief mensen benadert en/of op korte afstand van mensen verblijft. De vergunning geldt voor het territorium van de wolvenroedel op de Noord-Veluwe waartoe de wolf met afwijkend gedrag behoort. Daarbij gaat het om de gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde, Epe, Apeldoorn en Barneveld. De vergunning geldt voor een periode van achttien maanden.

Gelderland heeft sinds kort een eigen wolvenbeleid. Volgens de provincie mogen brutale wolven verjaagd worden met een paintballgeweer. Ook mogen wolven die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen volgens de provincie onder voorwaarden worden afgeschoten. Of het nieuwe beleid standhoudt als het wordt aangevochten bij de rechter is nog afwachten.