Negentig graven vernield op begraafplaats in Utrecht

Foto: ANP

Op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend negentig graven vernield. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door RTV Utrecht. De gemeente doet aangifte.

Volgens de woordvoerder gaat het onder meer om foto’s op porseleinen plaatjes en glazen elementen van graven die zijn stukgeslagen, vermoedelijk met een hamer. De vernielingen moeten tussen zaterdagmiddag 16.00 uur en zondagmiddag 12.00 uur hebben plaatsgevonden. Het is onduidelijk wie er achter zit of zitten, meldt de woordvoerder. Wel is duidelijk dat het niet om een gerichte actie tegen één persoon of tegen specifieke groepen gaat, omdat het graven verspreid over de hele begraafplaats betreft.

De gemeente gaat nabestaanden op korte termijn via een brief informeren. “Wij zullen mensen daarin ook adviseren om zelf ook aangifte te doen”, zegt de woordvoerder.

De politie wilde maandagmiddag nog niets zeggen. Een woordvoerster laat weten later op de dag met meer informatie te komen.