OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen) nalaten” om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

Wilders deed daarna aangifte. Hij zag in de woorden van Timmermans een oproep tot geweld. Volgens het OM blijkt echter uit de uitspraak en de context van die speech dat Timmermans doelde op politieke middelen.

Timmermans sprak op zaterdag 20 april in Apeldoorn op het congres. In zijn speech zei hij: “Mensen, onze taak is helder: wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.” Volgens het OM is voor de betekenis daarvan “de volledige speech” van belang. “Daaruit kan worden afgeleid dat het om politieke middelen ging. Zo doet de fractievoorzitter direct na deze uitspraak een oproep aan de formerende partijen om geen kabinet te vormen met Wilders. En dat GroenLinks-PvdA ‘keihard oppositie’ zal voeren als dat toch gebeurt.”

De uitspraak levert dus volgens het OM geen strafbaar feit op.

Timmermans had na de aangifte door Wilders al gezegd dat zijn instrumenten “politiek en parlementair” zijn.