Inspectie houdt vliegtuigen op Twente Airport aan de grond

30 mei , 16:01 Landelijk
inspectie houdt vliegtuigen op twente airport aan de grond
Middelgrote vliegtuigen mogen nog wel landen op Twente Airport, maar niet meer vertrekken vanaf de regionale luchthaven. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Twente Airport een beperking opgelegd voor de zogeheten categorie C-toestellen. Zulke vliegtuigen mogen in Enschede pas weer opstijgen als naast de enige start-en-landingsbaan op de luchthaven extra asfalt is aangelegd, waarop ze een draai van 180 graden kunnen maken.
De inspectie legde Twente Airport die beperking op 11 april op. De beheerder van de luchthaven, die eigendom is van de provincie Overijssel en de gemeente Enschede, maakte dat pas deze week openbaar. Inmiddels wordt langs de baan gewerkt aan een oplossing. Het is de bedoeling dat uiterlijk komende maandag zogeheten 'turn pads' zijn aangelegd.
"Het gaat simpel gezegd om extra asfalt aan de uiteinden van de baan", aldus een woordvoerder van de gemeente Enschede. "Zo ontstaat een afgebakend gebied grenzend aan de landingsbaan, waar vliegtuigen veilig een bocht van 180 graden kunnen maken." Volgens een woordvoerster van de ILT kan de beperking worden opgeheven zodra Twente Airport aan de eisen voldoet.