Vijf à tien zelfmelders naar gevangenis, bijna 3000 op wachtlijst

Foto: ANP

Vijf à tien veroordeelden krijgen op 1 juli de oproep zich bij de gevangenis te melden. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving door De Telegraaf. Eind mei waren er nog bijna 3000 van deze mannelijke “zelfmelders” voor wie geen plek in de gevangenis is, een toename van 278 mensen ten opzichte van eind april.

Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zette in december een stop op het oproepen van mannelijke veroordeelden vanwege personeelstekorten in de gevangenissen. Het gaat volgens de minister alleen om mensen met een relatief lichte celstraf van enkele maanden. Volgende maand wordt die stop opgeheven, maar het aantal mensen dat zich bij de gevangenis moet melden, blijft dus klein. Zelfmelders met de langste straffen worden als eersten opgeroepen.

Weerwind sluit uit dat straffen worden geschrapt. “Het is essentieel dat criminaliteit wordt bestraft en opgelegde straffen worden uitgevoerd”, schrijft zijn ministerie. “Er is geen sprake van afstel.”