Veel stemmen voor Van Huffelen (D66) op Saba en Sint-Eustatius

Foto: ANP

De demissionaire staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen van D66, heeft op Saba en Sint-Eustatius veel voorkeurstemmen gekregen tijdens de Europese parlementsverkiezingen. Op Sint-Eustatius stemde meer dan 50 procent van de kiezers op haar en op Saba bijna 40 procent.

Als staatssecretaris heeft ze de eilanden vaak bezocht. Op Sint-Eustatius brachten 189 mensen een stem uit. D66 werd de grootste partij met 107 stemmen, waarvan 97 op Van Huffelen. Tweede partij op het eiland werd GroenLinks-PvdA met 42 stemmen. Op Sint-Eustatius stonden 1918 kiezers geregistreerd, dus de opkomst was lager dan 10 procent.

Op Saba werd D66 eveneens de grootste partij met 73 stemmen, waarvan 62 op lijstduwer Van Huffelen. De tweede partij werd GroenLinks-PvdA met 32 stemmen. Op het eiland brachten 156 van de 915 stemgerechtigden hun stem uit, een opkomst van 17 procent.

De Curaçaose politicus Kenville Kleinmoedig (GroenLinks-PvdA) kreeg na Van Huffelen de meeste voorkeursstemmen: 15 op Sint-Eustatius en 10 op Saba.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november had Van Huffelen ook veel stemmen gekregen op de twee eilanden, die bijzondere gemeenten van Nederland zijn.