Tegen kunstenaar Julian A. is woensdag een celstraf van drie jaar geëist waarvan een jaar voorwaardelijk voor onder meer verkrachting, aanranding en mishandeling. Zes vrouwen hebben aangifte gedaan tegen de 36-jarige man uit Den Haag. Er is ook een contactverbod van twee jaar geëist met deze vrouwen.
De zaak gaat over "MeToo in de kunstwereld" zei de officier van justitie in de rechtbank in Amsterdam. "Het kan niet en mag niet meer geaccepteerd en weggestopt worden. De doofpot regeert niet langer" zei ze. "Er zitten consequenties aan seksueel wangedrag." In de kunstwereld ging rond dat A. "gevaarlijk" was voor vrouwen.
Ook zou hij een vrouw met wie hij meerdere jaren een relatie had, hebben mishandeld. Verschillende slachtoffers waren in de rechtbank aanwezig en hoorden de strafeis geëmotioneerd aan.
De officier beschreef hoe A. te werk ging: in contacten met vrouwen ging hij ineens met zijn hand in hun broek. Meerdere vrouwen vertelden onafhankelijk van elkaar dat dat gebeurde, of dat A. hun broek omlaagtrok en met zijn hand in de onderbroek ging. Volgens de advocaat van A. klopt dat echter niet. "A. heeft aangegeven dat als hij vrouwen in hun kruis greep, dan was er altijd een context waarbinnen dat gebeurde. Onverhoeds deed hij dat nooit."
A. ontkent de meeste beschuldigingen of zegt zich niet goed te kunnen herinneren wat er is voorgevallen. Zijn advocaat spreekt van "een hetze" en "rancune en kinnesinne", die te maken hadden met de positie die A. in de kunstwereld had. "Er was sprake van vrijwillige seks." Volgens de advocaat kan de rechtbank niet anders dan A. vrijspreken.
Het vermeende wangedrag gaat over meerdere jaren, tussen 2013 en 2018, waarin A. veel drank en drugs gebruikte. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar. A. is nu helemaal clean en heeft professionele hulp gezocht. Zijn carrière als kunstenaar is voorbij. "Hij is kapotgemaakt", zei A.'s advocaat.
De zaak tegen A. kwam groot in het nieuws na een publicatie in NRC eind 2020. Daarin vertelden meerdere vrouwen over hun negatieve ervaringen met de kunstenaar. Na het artikel volgden nog meer meldingen.
De rechtbank doet op 4 september uitspraak.