Een van de vrouwen die RIVM-directeur Jaap van Dissel op internet bedreigde is woensdag veroordeeld tot een celstraf van acht weken waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter achtte de 54-jarige Geertruida T. uit Apeldoorn ook schuldig aan opruiing. Ze had in de chatgroep "iedereen succes gewenst die naar het huis van Van Dissel gaat".
De vrouwen hadden in een groepsapp van berichtendienst Telegram opgeroepen tot het plegen van geweld tegen de RIVM-directeur. In die chat werd ook diens huisadres gedeeld en opgeroepen om 'met bakstenen' naar de verjaardag van de RIVM-directeur te gaan.
De 53-jarige Dieuwke P. uit Terneuzen is veroordeeld tot zes weken cel waarvan vier voorwaardelijk. Ze had in de chatgroep met ruim 200 leden foto's en video's geplaatst van een Nederlandse vlag waarop ze had geschreven dat Van Dissel een pedo is. Die vlag werd in brand gestoken. Beide vrouwen zijn twee weken geleden aangehouden en zaten sindsdien vast.
T. betuigde in de rechtbank meerdere keren spijt, ze had nooit bedreigende dingen in de chatgroep moeten zetten. "Ik had beter na moeten denken." Ze speelt geen actieve rol in groepen die zich bezighouden met complottheorieën, in tegenstelling tot medeverdachte P.
P. gelooft in de complottheorie dat er een satanistisch en elitair pedonetwerk bestaat, waar Van Dissel ook toe zou behoren. Op vragen van de rechter waarom ze in de chatgroep zat en waar ze al dan niet in gelooft, wilde ze geen antwoord geven. Ze is het niet eens met hoe het nu gaat in Nederland, vertelde ze de rechter. De vrouw uit Terneuzen is een keer bloemen gaan leggen op een begraafplaats in Bodegraven, een belangrijke locatie voor deze complotdenkers. Zij denken dat daar mensen begraven liggen die het slachtoffer zijn van een satanistisch pedofielennetwerk waar de complotdenkers in geloven.
Namens Van Dissel sprak Hans Brug, directeur-generaal van het RIVM, in de rechtbank. Hij gaf aan dat aan het incasseringsvermogen van het RIVM een grens zit. "Het RIVM kan echt wel tegen een stootje. We gaan kritische geluiden niet uit de weg, integendeel. Echter, de zaak van vandaag gaat verder, het richt zich nu tegen één persoon." Volgens hem zijn er "grenzen aan wat te accepteren is".
Het politieonderzoek naar de Telegram-groep loopt nog door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, zei de officier van justitie.