Aan verkiezingen doen 37 partijen mee, een naoorlogs record

05 feb 2021, 10:25 Landelijk
aan verkiezingen doen 37 partijen mee een naoorlogs record
ANP
Er doen 37 partijen met 1579 kandidaten mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. Dat is een naoorlogs record, maakte de Kiesraad vrijdag bekend.
In totaal hadden 41 partijen een kandidatenlijst ingeleverd. Hiervan zijn er uiteindelijk nog vier afgevallen omdat ze bijvoorbeeld onvoldoende steunverklaringen hadden binnengehaald. Het gaat om Zorgend Nederland, Evert!, De Jongeren Partij en Healthy Earth.
Lang niet alle partijen zullen een zetel in de Kamer halen. Zo doen alleen al 17 partijen niet mee in alle kieskringen. Volgens de laatste peilingen zal onder meer JA21 nieuw in de Kamer komen. Het grote aantal partijen dat deelneemt heeft vermoedelijk ook gevolgen voor de vormgeving van het stembiljet.
Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid doet toch mee aan de verkiezingen. Hij staat op de lijst van Anna Zeven, de voormalige partijvoorzitter van Vrij en Sociaal Nederland (VSN). Zeven stapte recent uit de partij toen oprichter Bas Filippini de voorman van Viruswaarheid als kandidaat schrapte. Filippini komt met de partijnaam VSN op het stembiljet. Zeven en Engel staan op het stembiljet als 'blanco lijst'.
De lijstnummers zijn ook vergeven tijdens de zitting. De partijen die bij de vorige verkiezingen in de Tweede Kamer kwamen, bezetten de eerste dertien nummers. De VVD heeft nummer 1, PVV 2 en CDA 3. Er is geloot voor de andere partijen. Zo heeft JA21 lijstnummer 15 gekregen, het pro-Europese Volt nummer 17 en de door de islam geïnspireerde partij Nida heeft lijstnummer 18.
Bij de laatste stembusgang van 2017 deden 28 partijen met 1116 kandidaten een gooi naar een Kamerzetel. Dat was een evenaring van het naoorlogse record dat ook in 1971 en 1981 werd gehaald. Het absolute record is 53 partijen in 1922.
De verkiezingen worden door het coronavirus anders. Er kan op drie dagen gestemd worden en mensen vanaf zeventig mogen stemmen per brief. Stembureaus worden 'coronaproof' gemaakt.
Het kabinet en vrijwel de hele Kamer willen de verkiezingen laten doorgaan. Vijf burgemeesters pleiten in NRC voor uitstel. Ze vrezen onder meer dat kiezers uit angst voor het virus wegblijven en dat door de verkiezingen het aantal besmettingen hard zal oplopen.