Aantal aangiftes tegen leiding Chemours-fabriek loopt op tot 2700

28 aug 2023, 13:34 Landelijk
aantal aangiftes tegen leiding chemours fabriek loopt op tot 2700
Het aantal aangiftes tegen de leidinggevenden van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht blijft oplopen. Advocaat Bénédicte Ficq gaat volgende week maandag, 4 september, met zeker 2700 aangiftes naar het Openbaar Ministerie in Amsterdam. "Het is een hele stapel. Ik ga ze persoonlijk afgeven, ook om zichtbaar te maken hoe groot het probleem is", aldus Ficq, die afgelopen weekend weer zo'n driehonderd aangiftes binnenkreeg.
De bekende advocate werd enkele maanden geleden benaderd door mensen uit de omgeving van Dordrecht, met de vraag of ze hen wil helpen. Ficq deed twee jaar geleden namens zo'n 1100 mensen en acht stichtingen al aangifte tegen Tata Steel. Het OM doet naar aanleiding daarvan strafrechtelijk onderzoek.
Ficq wil dat justitie nu ook actie onderneemt tegen Chemours en voorganger DuPont. De fabriek, die sinds de jaren 60 in Dordrecht staat, is recentelijk weer veelvuldig in het nieuws. Volgens het tv-programma Zembla heeft de directie jarenlang verzwegen dat het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuild was geraakt met stoffen die onder schadelijke PFAS vallen en gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. De provincie Zuid-Holland besloot onlangs om voor twee recreatieplassen in de buurt van de kunststoffen-producent een negatief zwemadvies te geven, omdat verhoogde concentraties PFAS zijn aangetroffen in het water.
De massa-aangifte is gericht op alle "feitelijk leidinggevers" van DuPont en Chemours sinds 1962. Ficq en alle indieners willen dat zij worden aangeklaagd voor het "opzettelijk en wederrechtelijk" in de bodem, de lucht of het oppervlaktewater brengen van een stof, in dit geval PFOA en GenX. Daar staat een mogelijke gevangenisstraf op.
"We beogen hiermee dat het OM een strafrechtelijk onderzoek instelt en dat de leiding van Chemours wordt vervolgd voor een strafbaar feit", aldus Ficq. "Dat kan allemaal best wel even gaan duren, net als zoals bij Tata Steel." Volgens de advocaat moet onder meer worden uitgezocht of Chemours in het verleden vergunningen heeft gekregen op basis van "misleidende" informatie of door informatie achter te houden. "Het gaat om een bedrijf dat ernstige vervuiling en gezondheidsgevaren veroorzaakt. De hamvraag zal zijn: op welke informatie zijn ze blijven zitten?"
De Provinciale Staten van Zuid-Holland houden vrijdagochtend in het stadhuis van Dordrecht een hoorzitting over Chemours. Vanwege het grote aantal insprekers wordt de zitting waarschijnlijk 's middags op een andere locatie voortgezet.