Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1258, dus 21 minder dan woensdag. Daarvan liggen 1206 mensen in Nederland en 52 in Duitsland. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekendgemaakt.
Verder liggen 354 mensen voor andere aandoeningen op de intensive care. Dat betekent dat iets meer dan 1500 ic-bedden bezet zijn. Normaal gesproken liggen in totaal 800 mensen op ic's. "Het is nog steeds heel erg hoog, maar gelukkig een geleidelijke daling", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Nu het aantal coronapatiënten op de ic's dag na dag daalt, ontstaat ruimte voor het behandelen van mensen met andere aandoeningen, zoals kanker. Sommige van die patiënten zijn in de afgelopen weken weggebleven uit ziekenhuizen en die achterstand moet straks worden ingelopen. Het LCPS wil dat alle regio's gelijkmatig de coronazorg terugschroeven en de reguliere zorg hervatten, zodat binnen Nederland geen verschillen ontstaan.
Toch komt die omschakeling nog niet helemaal van de grond. Ziekenhuizen hebben "keihard gewerkt" om patiënten te behandelen, zegt Kuipers. "Terwijl er nu meer lucht komt, denken ze allemaal ook: ik kan nog wel even in deze modus blijven. Ik heb de afdeling staan, ik heb de roosters rond en ik heb de beademingsapparatuur staan. We moeten ziekenhuizen faciliteren dat ze weer voldoende capaciteit krijgen om ook andere dingen te doen, want wachtlijsten gaan straks overal ontstaan."
Volgens Bas Leerink, hoofd van het LCPS, is het soms ook een dilemma voor artsen: "Je ziet een bed en je denkt: moet ik deze patiënt naar Groningen sturen terwijl ik hier een bed heb? Het kost even tijd voordat dokters met patiënten, directie en de regio's tot het inzicht komen dat het goed is om dat toch te doen."
Om patiënten gelijkmatiger over Nederland te verspreiden is een nieuw systeem ontwikkeld, het Landelijk Platform Zorgcoördinatie. Dat bekijkt om de vijf minuten wat de capaciteit van elk ziekenhuis. Volle ziekenhuizen kunnen eenvoudig zien waar plek is voor een patiënt die moet worden overgeplaatst, te vergelijken met de rode en groene lampen in een parkeergarage die aangeven waar een vrije plaats beschikbaar is. In de komende weken moet het platform in gebruik worden genomen.
Het platform is ontwikkeld door het bedrijf 2Twnty4. Dat kwam vorige week negatief in het nieuws, omdat de Volkskrant meldde dat een adviseur van het LCPS betrokken was bij de oprichting van het bedrijf. Volgens Leerink is er "geen sprake van belangenverstrengeling". De overheid neemt de kosten van het platform voor zijn rekening, het kost de ziekenhuizen zelf niks. Dat kost volgens Leerink "enkele duizenden euro's per ziekenhuis". Nederland telt ongeveer zeventig ziekenhuisorganisaties.