Brancheorganisaties in de zorg overtreden mogelijk de concurrentieregels volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De kartelwaakhond is meerdere onderzoeken begonnen, nadat signalen zijn binnengekomen over brancheverenigingen die "sturende informatie aan hun leden sturen". Zo zouden ze hun leden adviseren over de hoogte van prijsstijgingen die ze voor het komende jaar aan zorgverzekeraars kunnen vragen. "Dergelijk sturend gedrag van een branchevereniging kan leiden tot hogere zorgkosten en hogere premies voor de zorgpolis", zegt de ACM daarover.
Een van de organisaties die wordt onderzocht is de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), bevestigt een woordvoerder van de NVZ desgevraagd. De vereniging werkt mee aan het onderzoek. Dat kan lang gaan duren, verwacht de zegsman, want de prijsonderhandelingen in de sector zijn complex.
De ACM waagt zich zelf niet aan voorspellingen over de duur van het onderzoek. Ook wil de organisatie zelf niet vertellen welke brancheorganisaties worden onderzocht. "We willen als een onderzoek nog loopt niemand aan de schandpaal nagelen", legt een woordvoerder uit.
Onderhandelingen tussen de zorgverzekeraars en individuele zorgaanbieders zijn vast en volgens de toezichthouder "essentieel" onderdeel van het Nederlandse zorgstelsel. Aanbieders van een bepaald type zorg mogen daarbij geen prijsafspraken met elkaar maken. Dat is hier ook niet aan de orde, maar als een branchevereniging leden aanraadt om hun tarieven met een bepaald percentage te verhogen en ze geven daar massaal gehoor aan, dan kan dat volgens de ACM ook de concurrentieregels verstoren.
De NVZ voorziet ziekenhuizen van "relevante cijfers en feiten" om ze te helpen in de contractonderhandelingen. Bij een overzicht van de gemiddelde prijsstijgingen die voor het komende jaar zijn berekend, schreef de organisatie in oktober: "Het doel van deze factsheet is dat er tussen partijen in elk geval geen discussie dient te zijn over feiten en data."