De partijen in de gemeenteraad van Den Haag moeten snel beginnen met praten over toetreding van Richard de Mos en zijn partij Hart voor Den Haag tot de coalitie. Dat is het advies van 'gespreksleider' Bruno Bruins. In de afgelopen weken heeft de oud-minister gewerkt als bemiddelaar om spanningen in de raad weg te nemen.
Hart voor Den Haag is de grootste partij in de gemeenteraad van Den Haag en zat van 2018 tot 2019 in de lokale coalitie. De partij werd uit het college gezet toen bleek dat de toenmalige wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, nu gemeenteraadsleden, werden verdacht van corruptie. Zij zouden bevriende ondernemers hebben geholpen, bijvoorbeeld met horecavergunningen en vastgoedregels, in ruil voor donaties aan de partij. Vanwege de verdenkingen bleef de partij in de oppositie na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar.
In april werden De Mos, Guernaoui en de andere verdachten echter volledig vrijgesproken van corruptie. De rechtbank in Rotterdam veegde alle beschuldigingen van tafel. Het vonnis is nog niet definitief, het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan.
De Mos wil na de vrijspraak terug in het college. "Het verdient aanbeveling om deze gesprekken spoedig aan te vangen", adviseert Bruins daarover. Volgens de gespreksleider zijn VVD, CDA en D66 bereid om daarover te praten, maar GroenLinks en PvdA absoluut niet. Die partijen willen dat de huidige coalitie doorgaat.
Een van de redenen waarom De Mos en de andere verdachten zijn vrijgesproken, is dat er nauwelijks regels zijn voor giften aan lokale partijen. "Het strafrecht is niet de oplossing voor het ontbreken van spelregels", aldus de rechters. Bruins adviseert de Haagse partijen om daar met elkaar over verder te praten. Ze hadden daarvoor al een bijeenkomst gepland, op 25 augustus. "Dit onderwerp verdient een open en verhelderend gesprek", stelt Bruins.