Advocaat Bénédicte Ficq heeft namens zo'n 3000 mensen aangifte gedaan tegen chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht. Doel van de massa-aangifte is om alle leidinggevenden van Chemours en voorloper DuPont te vervolgen voor het lozen van schadelijke PFAS-stoffen en daarmee het in gevaar brengen van de gezondheid van mensen. Ficq overhandigde alle papieren persoonlijk aan het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat zich onder meer bezighoudt met de bestrijding van milieucriminaliteit.
"Het is een hele stapel. Ik ga ze persoonlijk afgeven, ook om zichtbaar te maken hoe groot het probleem is", zei Ficq vorige week al. Sindsdien kreeg ze nog eens zo'n vierhonderd aangiftes binnen.
De duizenden aangiftes zijn gericht op alle "feitelijk leidinggevers" van DuPont en Chemours sinds 1962. Ficq en alle indieners willen dat zij worden aangeklaagd voor het "opzettelijk en wederrechtelijk" in de bodem, de lucht of het oppervlaktewater brengen van een stof, in dit geval het schadelijke PFOA en GenX. Daar staat een mogelijke gevangenisstraf op. Chemours heeft nog niet gereageerd op de massale aangifte.
Ficq werd enkele maanden geleden benaderd door mensen uit de omgeving van de Chemours-fabriek in Dordrecht, met de vraag of ze hen wil helpen. De bekende advocate deed twee jaar geleden namens zo'n 1100 mensen en acht stichtingen al aangifte tegen Tata Steel. Het OM doet naar aanleiding daarvan strafrechtelijk onderzoek.
Ficq wil dat justitie nu ook actie onderneemt tegen Chemours en voorganger DuPont. De fabriek, die sinds de jaren 60 in Dordrecht staat, is recentelijk weer veelvuldig in het nieuws omdat het jarenlang schadelijke PFAS-stoffen heeft geloosd. De provincie Zuid-Holland hield afgelopen vrijdag in Dordrecht een hoorzitting over Chemours. Sommige omwonenden riepen op de fabriek te sluiten of de vergunning in te trekken.
Naast de massa-aangifte van Ficq bereidt een jurist uit Dordrecht een grote claim voor tegen Chemours. Inmiddels hebben meer dan duizend mensen zich bij hem gemeld, onder wie (oud-)werknemers van de fabriek. Zij zeggen gezondheidsklachten te hebben opgelopen vanwege de werkzaamheden van Chemours.