Het voorarrest van advocaat Inez Weski wordt opgeheven. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam donderdag beslist. Ze komt dus vrij. De raadkamer oordeelt dat er geen grond meer is om haar langer vast te houden, meldt de rechtbank.
Haar advocaten laten aanvullend weten dat Weski tijdens de voorlopige hechtenis geen verklaring heeft afgelegd "vanwege haar geheimhoudingsplicht". Ze zal dit later ook niet doen, melden ze in een persbericht.
De 68-jarige Weski wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze werd op 21 april aangehouden. "De impact van alles wat er is gebeurd sinds 21 april is groot. Wij vragen iedereen met klem haar privacy te respecteren", aldus haar advocaten Fébe Schoolderman en Rob Baumgardt.
Weski stond Ridouan Taghi bij, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, maar legde na haar aanhouding de verdediging neer. Ze zou informatie van haar inmiddels ex-cliënt vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld.
Weski blijft verdachte. Als het onderzoek is afgerond, volgt een beslissing van het Openbaar Ministerie of ze voor de rechtbank moet verschijnen.
Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van de arrestatie van Weski zijn voor het Marengoproces. Taghi heeft aangegeven vooralsnog zijn eigen verdediging te willen voeren. De rechtbank wil daar met hem over in gesprek, dat gaat op 19 juni gebeuren.
In september vorig jaar, tijdens een zitting in de strafzaak tegen Youssef T., voormalig advocaat en neef van Taghi, suggereerde de advocaat van T. dat Weski ook als doorgeefluik van Taghi zou hebben gefungeerd. Het OM liet in reactie daarop weten dat "aanvankelijk onderzoek duidelijk maakte dat het vermoeden bestaat dat Weski door familieleden van Taghi is benaderd voor een communicatielijn, maar niet dat zij erbij betrokken is geweest".
Weski was woest om die verdachtmakingen en ontkende in alle toonaarden. Ze noemde de beschuldiging "onjuist, onterecht suggestief en zeer laakbaar". Youssef T. is in februari veroordeeld tot 5,5 jaar cel.