Vier van de vijf gedetineerde verdachten in de Mallorcazaak komen op vrije voeten. Het gerechtshof in Leeuwarden besloot maandag dat ze de inhoudelijke behandeling van hun hoger beroep in vrijheid mogen afwachten. Hoofdverdachte Sanil B. (21) blijft als enige vastzitten. Zijn advocaat Anis Boumanjal noemt de beslissing van het hof onbevredigend.
Hilversummers Daan van S. (20), Mees T. (19) en Kaan B. (20) gaven afgelopen donderdag bij de start van het hoger beroep aan dat ze de celstraffen van dertig maanden voor het uitgaansgeweld op Mallorca in de zomer van 2021 te hoog vinden en dat ze graag naar huis willen om hun studie of werk op te pakken. Hein B. (19) was afgelopen week de enige die geen verzoek deed over zijn voorarrest. Ook hij komt vrij.
De rechtbank in Lelystad veroordeelde Sanil B. (21) vorig jaar tot een celstraf van zeven jaar voor het medeplegen van doodslag op Carlo Heuvelman en twee pogingen tot doodslag. Ook hij deed een poging het voorarrest te laten schorsen, zodat hij zijn studie kan hervatten. "Ik ben ten onrechte veroordeeld voor de dood van Carlo", zei hij.
Boumanjal: "Leidend voor het hof zijn de veroordelingen in het vonnis. De uitgangspunten voor mijn cliënt zijn anders dan bij de medeverdachten, die niet zijn veroordeeld voor de dood van Carlo. Het is onbevredigend, maar vanuit juridisch perspectief wel te billijken."
Het hof noemt als reden de jeugdige leeftijden van de verdachten "en het feit dat in hoger beroep nog beslist moet worden of het volwassenen- of het jeugdstrafrecht van toepassing moet zijn".
De rechtbank heeft Mees T., Kaan B. en Hein B. vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Carlo. Daan van S. werd daarvoor niet vervolgd. Wel was hij volgens de rechtbank betrokken bij een poging tot doodslag op een man uit Heerhugowaard en schuldig aan openlijk geweld.
Het gerechtshof in Leeuwarden wil vanaf 4 december het hoger beroep van de Mallorcazaak inhoudelijk behandelen. Ook dat heeft het hof meegewogen als argument het voorarrest te schorsen. Op 17 mei is de volgende zitting en dan maakt het hof bekend welke onderzoekswensen worden gehonoreerd.
Het Openbaar Ministerie had zich tegen de voorlopige vrijlating verzet. "We hadden het liever anders gezien. We stellen nog steeds dat sprake is geweest van zinloos en excessief uitgaansgeweld. Nabestaanden, slachtoffers en de samenleving zijn daardoor ernstig geschokt", zegt een woordvoerster.