Het Openbaar Ministerie lijdt in de strafzaak tegen 'Zwarte Cobra' Henk R. aan tunnelvisie. Dat stelde zijn advocaat Mark Teurlings woensdag in zijn pleidooi, waarin hij het OM verweet slechts één kant op te kijken. "Mijn cliënt moet en zal veroordeeld worden. Een ander scenario is volgens justitie niet eens de moeite waard om te onderzoeken", aldus de raadsman voor de rechtbank in Amsterdam.
Het OM eiste dinsdag 22 jaar gevangenisstraf tegen R. (71) voor de moord op de Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel (55) en de doodslag op zijn vriendin Anne de Witte (44) in Antwerpen, bijna dertig jaar geleden. De twee werden op 9 mei 1993 kort na middernacht in een geparkeerde auto onder vuur genomen door twee mannen en overleden enkele dagen later aan hun verwondingen.
Voor de moorden zijn eerder twee tussenpersonen en een schutter veroordeeld. R. kon niet worden berecht, omdat hij een celstraf van zeventien jaar uitzat in de VS. Volgens het OM gaf hij opdracht Shamel uit de weg te ruimen om een miljoenenschuld, ontstaan na de onderschepping van een partij drugs. R., in de jaren tachtig en negentig een prominente figuur in het vaderlandse criminele circuit, heeft ontkend. Volgens hem had hij helemaal geen schuld bij Shamel, laat staan een motief voor de moord.
Zijn raadsman benadrukte eerder al dat het veel waarschijnlijker is dat de in 2020 overleden drugshandelaar Stanley Kai Esser achter de aanslag zat. Die raakte tijdens een ontmoeting met Shamel in 1984 zwaargewond toen hij in het hoofd werd geschoten en zou sindsdien zijn uit geweest op wraak. Woensdag werkte Teurlings dit scenario - door het OM tot nu toe "niet overtuigend" genoemd - voor de rechtbank verder uit.
Teurlings wees op verklaringen van een vriend van Shamel, die hij had verteld dat hij een grote som geld van een man uit Nederland verwachtte, dat hij die man eerder had neergeschoten "en dat die thans wel zou betalen". Ook wees hij op een reeks tegenstrijdigheden in getuigenverklaringen en de goede verstandhouding tussen R. en Shamel, getuige een tapgesprek kort voor de moord. "Toch is het OM alleen maar bezig de zaak tegen mijn cliënt sterker te maken en wimpelt het elke aanwijzing die in een andere richting wijst honend weg."
De raadsman vroeg "bij gebrek aan elke vorm van bewijs" - naast niet-ontvankelijkheid voor het OM vanwege het overtreden van een reeks procesregels - vrijspraak voor R. Het OM reageert daar later op. De uitspraak is gepland op 3 april.