De advocaten van Oleg Poelatov, een van de vier verdachten in het MH17-proces, hebben hun cliënt in Rusland bezocht. Dat lieten zij maandag weten bij de hervatting van het omvangrijke strafproces. Tot nu toe was het lastig om de Rus in zijn thuisland te bezoeken door de reisbeperkingen in verband met het coronavirus, hadden zijn Nederlandse advocaten eerder verteld.
Sabine ten Doesschate en Boudewijn van Eijck hebben "intensieve en nuttige gesprekken" gevoerd met Poelatov, aldus Ten Doesschate. Poelatov heeft volgens haar herhaald dat hij niets te maken heeft met het neerhalen van vlucht MH17. Hij zou zijn standpunten graag persoonlijk toelichten op de zitting, maar dat is door zijn advocaten "met klem" afgeraden. "Niet alleen is zijn foto in combinatie met de verdenking bij een breed publiek wereldwijd bekend gemaakt en is het dus de vraag of hij veilig is, maar bovendien is een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd", aldus zijn advocaat.
Van de vier verdachten is Poelatov de enige die zich door Nederlandse advocaten laat verdedigen. De andere drie - Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko - hebben niets laten horen.
Vanaf maandag is het Justitieel Complex Schiphol opnieuw gereserveerd voor het monsterproces. Hoewel er voor dit blok twee weken zijn uitgetrokken, liet de rechtbank vooraf al weten dat er waarschijnlijk slechts enkele dagen benut gaan worden. Tijdens dit blok was het aanvankelijk de bedoeling dat de advocaten van Poelatov - in ieder geval deels - hun onderzoekswensen kenbaar zouden maken. Door hun bezoek aan Rusland en de nieuwe inzichten die zij daar hebben opgedaan, kunnen zij dat naar eigen zeggen niet doen maar waarschijnlijk pas tijdens het volgende blok, in november. De rechtbank gaf aan "onaangenaam verrast" te zijn door dit uitstel.
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt, boven het oosten van Oekraïne werd de Boeing 777 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, waaronder bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven. Een door de Nederlandse justitie geleid internationaal onderzoek leidde tot de aanklacht tegen de vier verdachten.