De advocaten van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi vinden dat het Openbaar Ministerie hun cliënt nooit had mogen vervolgen. "Het OM vraagt de rechtbank een levenslange gevangenisstraf op te leggen op basis van een eenzijdig, eigen scenario en het plakken van enkele flarden tekst". Dat zeiden de advocaten vrijdag bij aanvang van het pleidooi in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waar vele dagen voor uitgetrokken zijn. Als de rechtbank het OM toch ontvankelijk vindt in de vervolging, bepleiten ze dat Taghi vrijgesproken moet worden.
Het bewijs tegen de 44-jarige Taghi, die vrijdag niet aanwezig was in de rechtbank, bestaat volgens het OM voor een groot deel uit gekraakte berichten van cryptotelefoons, waarin onder meer over verschillende moorden werd gesproken. De verdediging vindt echter dat justitie deze data op onjuiste wijze heeft verkregen, namelijk door een enorme bulk aan data te onderscheppen - ook van mensen die niets met deze strafzaak te maken hebben. "Dit dusdanig ingrijpende karakter is niet gerechtvaardigd en onevenredig", aldus Inez Weski, een van advocaten van Taghi.
Tegen Taghi en vier vermoedelijke handlangers is eind juni een levenslange gevangenisstraf geëist. Ook de broers Mario R. en Mao R. - eveneens cliënten van Weski - hoorden de langst mogelijke straf eisen.
Weski gaat deze maand vier dagen pleiten en in december waarschijnlijk nog eens evenveel dagen. Na afloop van de pleidooien in de zaken van de zeventien verdachten, krijgen het OM en de advocaten nogmaals de kans om op elkaars verhaal te reageren. Vervolgens moet er een uitspraak komen in dit inmiddels al vier jaar slepende proces. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog onduidelijk.
Marengo draait onder meer om zes moorden en meerdere pogingen daartoe. Het monsterproces, dat in maart 2018 met de eerste inleidende zittingen van start ging, is voor Nederland van ongekende proporties en heeft van meet af aan onder hoogspanning gestaan. Terwijl de zaak liep, werd de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord, gevolgd door zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Die zaken worden apart, en dus niet tijdens Marengo behandeld. De zittingen zijn omgeven met extreme veiligheidsmaatregelen, waarvoor ook het leger is ingezet.