Alles over hoofdluis: van voorkomen tot behandelen

08 mrt 2017, 7:56 Landelijk
luis hq flickrcom gilles san martin cc by sa 20
Flickr.com Gilles San Martin (CC BY-SA 2.0)
Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) houdt woensdag voor de zevende keer de Landelijke Luizendag. Een goed moment om na te gaan hoe je besmettingen van hoofdluis kunt voorkomen en wat je moet doen als de parasiet in je haar is genesteld. "Kammen is het allerbelangrijkste", aldus voorzitter van het LSH Ingrid Ligthart.
Landelijke Luizendag staat, zoals de naam al zegt, in het teken van hoofdluis. Het doel van de dag is om scholen en ouders bewust te maken van het feit dat het belangrijk is om het haar van kinderen regelmatig te controleren op hoofdluis.
Hoofdluis zorgt voor enorme jeuk aan je hoofdhuid. Overdracht van de parasiet vindt plaats van hoofd naar hoofd. De kans op luizen hangt niet af van of je je haar gewassen hebt of niet, zoals soms beweerd wordt. Volgens Ingrid hebben kinderen vaker last van de kriebelbeestjes dan volwassenen, omdat ze meer fysiek contact met anderen hebben.

'Controleer wekelijks op hoofdluis'

Het is niet mogelijk om hoofdluis te voorkomen. Ingrid: "Preventieve middelen raden we af en werken ook maar voor één dag. Het is wel mogelijk om luizen snel te ontdekken, zodat de kans dat anderen besmet raken kleiner is. We roepen ouders op om het haar van hun kind wekelijks en bij jeuk te controleren op hoofdluis. Dat doe je door nat haar te kammen met een luizen- of netenkam. Kam boven een wit papier of wasbak, zodat indien luizen of neten aanwezig zijn ze hierop vallen." Luizen zijn grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels en neten, de eitjes van een luis, zijn wit. "Kleine luizen zijn moeilijk met het blote oog waar te nemen, ik raad daarom aan om een vergrootglas te gebruiken."
Als hoofdluis is ontdekt, is het niet nodig om een grote schoonmaak te houden, zoals voorheen werd gedacht. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de kans op besmetting via onder meer knuffels, kammen, jassen en mutsen minimaal is. Ingrid: "Als een van mijn dochters luizen heeft, was ik voor de zekerheid alleen even haar kussensloop."

Kammen, kammen, kammen

Wat moet je dan wel doen als er hoofdluis is geconstateerd? Kammen en antihoofdluismiddel gebruiken. "Ik raad aan om een luizenproduct op basis van dimeticon te gebruiken", aldus Ingrid. "Het middel verstikt de parasiet en leidt niet tot resistentieontwikkeling." Vervolgens moet je veertien dagen lang nat haar met een neten- of luizenkam kammen. Als je in die tijd weer hoofdluis constateert, moet je van voren af aan beginnen. Zo niet? Dan ben je ervanaf.

Lees ook: